Tedricen Alaçatı

ucuztatil, decathlon
Yaklaşık yedi yıldır her yaz Çeşme’ye gidiyoruz ama hiç sabahtan akşama kadar Alaçatı’dan Hacımemiş’e uzanan şirin sokaklarında gezme fırsatı yakalayamamıştık. Ancak bu yıl, Çeşme’nin tüm cezbedici ve güzel plajlarına rağmen, Alaçatı’da dolu dolu bir gün geçirmek, renkli sokaklarında tatlı esintisini solumak ve en güzel mekânları keşfetmek gerektiğini düşünerek sizler için yola koyulduk. Size rengârenk kapıları olan taş evleri, hediyelik eşyacıları, şık restoranları ve tatlı kafeleriyle Alaçatı yazımızı derledik. 

Alaçatı’da Neler Yapılır?

Alaçatı sokaklarında gündüz vakti harika görüntüler yakalanır, rahat rahat yürünür, güneşin sıcağının tam işlemediği serin yerlerde tatlı molalar verilir. Ancak gece insan trafiği olan sokakların, sabah saatlerinde biraz ruhsuz olduğunu fark edebilirsiniz. Açıkçası restoran, kafe ve mağazaların çoğunun sabah vakti kapalı olduğunu görmek beni biraz üzdü. Bir de tabi sıcakta yürümek çoğu kişi için çok keyifli olmayabilir. Hava hafif hafif kararmaya başladığında ise sokakların ışıklarla renklendiğini, mağazaların açıldığını ve restoranların yavaş yavaş dolmaya başladığını göreceksiniz. Ancak bu sefer de her yerin yürümek için çok kalabalık olduğundan şikayet edebilirsiniz. 

Alaçatı, cumbalı taş evleri, renkli butik otelleri, konsept tasarım atölyeleri, özgün kafe ve restoranları, Arnavut kaldırımlı ve begonvillerle süslü sokakları ile yaz aylarında yurt içi ve yurt dışından binlerce konuk ağırlıyor. İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı, son yıllarda özellikle yüksek turizm sezonunda Türkiye‘de en çok adı geçen tatil merkezlerinden. Dünyanın sayılı rüzgar sörfü plajları ile bu alanda küresel bir marka olan Alaçatı, çevresindeki birçok koy ve sahili ile deniz, kum, güneş tatili arayanlar için de iyi bir seçenek. Zeytinyağlı mezeleri, Ege mutfağının en güzel lezzetleri ve taze deniz ürünlerinin sunulduğu restoranlar, hareketli gece yaşamı, her biri butik müzeyi andıran mekanları ile Alaçatı sokakları her daim görülmeye değer.

Alaçatı Nerede?

Ege'nin en popüler tatil yerleşkelerinden birisi olan Alaçatı, İzmir'in, Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle statüsündedir.


Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı’nın kalbi sayılan Kemalpaşa, bu şirin beldenin en hareketli noktası. Yan yana sıralanan restoran, kafe ve pastaneler, hediyelik eşya dükkanları, meyhaneler ve butik oteller caddeyi açık hava müzesine dönüştürmüş durumda. Havanın serinlemesiyle birlikte caddenin her köşesinde farklı bir kare yakalamaya çalışan kişilerin temposuyla ağır ağır ilerleyen kalabalıkta bir sağa bir sola dönüp ayrıntıları yakalamaya çalışın.

ev, taş, rumlarHacımemiş Sokakları

Kemalpaşa Caddesi’nin kalabalığından uzaklaşanların yerleşmeye başladığı Hacımemiş Alaçatı’nın genişlediği bölge. Hacımemiş’e kaçanlar ve bu mahalleye birbiri ardına mekan açanlar sayesinde Kemalpaşa ile Hacımemiş birbiriyle bütünleşmiş durumda. Antika satan dükkanlar, atölyeler, hoş kafe ve restoranların bulunduğu Hacımemiş sokakları, genellikle İstanbul’dan gelip bölgeye yerleşenlerin yatırımlarıyla canlanan bir görünümde.

Alaçatı Hakkında Neler Biliyoruz?


Alaçatı’nın Osmanlı zamanında Alacaat Aşireti’nin yaşadığı bir yaya-müsellem yani piyade ve süvari köyü olduğu biliniyor.

Alaçatı’nın tarihi 1850’li yıllara dayanıyor.

Alaçatı Limanından Sakız Adası ve Fransa’ya şarap ihracatı yapılıyordu.

Alaçatı’ya hayran bıraktıran tarihi taş evler 1850-1890 arasında inşa edildi.

Geçmişte Alaçatı’daki baskın nüfusu Rumlar oluşturuyordu.

Üzüm bağlarının yerini tütün tarlaları alır. Mübadele sonrası burada yaşam zorlaşır. Şaraptan anlamayan göçmenler bağları söker ve yerine tütün eker, hayvancılık yapmaya çalışılır.

Alaçatı Kasaba merkezinin denize kıyısı yok.

Alaçatı, tarihi dokusunun bozulmaması için 2006’da kentsel sit alanı ilan edildi.

Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı sokakları ve ünlü taş evleri, sıcaktan kurtulmak için kuzey-güney yönünde güneşi az, rüzgarı ise bol alacak şekilde düzenlenmiş.

Alaçatı, rüzgâr sayesinde dünyanın en iyi ilk üç windsurf merkezi arasında yer alıyor.

Türkiye’de sadece Alaçatı’da damla sakızı ağaçları aynı zamanda dünyada ender bulunan bir bitki. Sadece Sakız Adası’nın güneyinde yetişen Mastika Ağacı Türkiye’de sadece Alaçatı’da yetişiyor. 

Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali, Alaçatı’nın Germiyan Köyü’nde 1998’de kuruldu.

İnstagram : @birazseyyah

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kissebükü

Fethiye

Selime Katedrali