Selime Katedrali

ıhlara, aksaray,
            Kapadokya, eşsiz şehir, tarihin gizemli güzeli sen ki insanlık tarihinin en nadide mirasısın.  Kapadokya'nın en büyük katedralini sizler için kaleme aldım.Bu yazım oraya duyduğum hayranlığın bir yansıması olacak. Görmek, hissetmek, yaşamak isteyen duyarlı okuyucularıma seslenen bir yazı...
           Ihlara Vadisi'nin yanı başında yüksek kayalara oyulmuş Selime Katedrali, M.S. 66 yılında Roma baskılarına maruz kalan Hristiyanlar tarafından yapılmıştır. Birçok kilise ve çok amaçlı kaya oyma mekanlarla oluşturulan manastırı aynı zamanda düşmanlara karşı kale olarak da kullanan ilk Hristiyanlar, 313 yılında imzalanan Milano Fermanı ile ibadetlerini açıktan yerine getirmeye başlamışlardır. Kapadokya bölgesinde ilk yüksek sesli ayin, Ortadokslar tarafından burada yapılmıştır.
        Katedralde İsa'nın göğe çıkışı,Meryem gibi tasvirler yer alıyor. Bir çok şapel, kilise, mabet,inziva odaları, kaçış yolları, su yolları, tahıl, yiyecek depolama odaları ve seyir yerleri bulunmaktadır. İki katlı olarak inşa edilen katedral Kapadokya'nın en büyük katedralidir. Katedralin en önemli özelliklerinden biri de din adamı yetiştiren bir manastır olmasıdır.
             Eski kaynaklarda Salamo ve Salemen diye anılan katedrale,Selçuklular zamanında Vilayet-i Salime denilmiş. Moğolların Anadolu'daki baskılarının arttığı dönemde Selçuklular, Selime Katedrali'ni kale olarak kullanmışlardır. Hatta Moğollara karşı en uzun direnişini bu kalede göstermişlerdir.
meryemana, roma, hristiyan, katedral             Çevresindeki peri bacaları, 100'e yakın oyma mekan ve kiliseleriyle önemli bir turizm değeri olan katedral, her yıl yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Selime Katedrali'nin hemen karşısında yer alan Selime Sultan Türbesi de bölgeye gelen ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.
             Ihlara Vadisi'nin yanı başında yüksek kayalara oyulmuş Selime Katedrali sizi heybetli yapısıyla karşılayacak ve hemen orayı keşfetme arzusuyla dolacaksınız. Müze kartla ya da belli bir ücret karşılığı girilen katedral sizi kendine hayran bırakacak. Deve kervanlarının kullandığı patikalardan geçmek sizi biraz zorlayacak ama bir yeri keşfetme isteği bu zorluğa baskın gelecek. Toprak biraz kaygan olduğu için sizi yormayan ve zemini kaygan olmayan ayakkabılarla katedrali keşfedin derim. Hiç ummadığınız anda karşınıza çıkmış olan bu tarihsel mekanda yürümenin zevkini tatmanız dileğiyle...

Selime Katedrali Nerede?
        Selime Katedrali, Ihlara Vadisi'nin bitiş noktasındadır. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı Yaprakhisar köyü sınırları içerisindedir.

Selime Katedrali'ne Naıl Gidilir?

Aksaray kent merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunur. Buraya gün içerisinde her saat başı servisler bulunmaktadır. Bu servislerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca otostop ile de buraya ulaşmak mümkün.

Selime Katedrali Ne Kadar Mesafede?

         Katedral, Ankara'ya 250 km, Konya'ya 172 km, İstanbul'a 674 km, İzmir'e 721 km, Aksaray'a 45 km Ihlara Vadisi'ne 15 km mesafede yer almaktadır. Vadi içinde kamp yapmak yasak olsada vadi girişinde tesis önünde kamp yapmak mümkün. Keşifteyiz, Keyifteyiz :)


İnstagram : @edebihatun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kissebükü

Assos Antik Liman

Mavi Göl