Şirince

Buraya bir solukta okuyabileceğiniz adı gibi şirin bir köy bırakıyorum. Hem nüfus hem de yüz ölçümü bakımından oldukça küçük bir ebatta olsa da köy içerisinde gezip görmeniz gereken noktalar oldukça fazla. Köy demeye dilim de varmıyor. Çünkü burada yaşayan bir tanıdığımızın söylediği gibi daha çok bir film setine benzeyen suni bir yanı var. Esnafın çoğu dışarıdan gelmiş, eskiden ailelerin oturduğu taş konaklar çoğunlukla butik otel ya da restoran / kafe olmuş, köylülerin tezgahındaki yöresel mahsüllerin çoğu kendi üretimi bile değil. Sanki her sabah herkes setinin başına geçiyor, akşam ziyaretçilerin gitmesi ile dağılıyor. Ama güzel mi derseniz, mimarisi, doğası, sizin burada hissettikleriniz, herşeyi çok güzel. Zaten turistik köy, hatırlarsanız 2012’de Mayaların kıyamet senaryoları sayesinde iyice popüler olmuştu. Söylenene göre Şirince dünyada kurtulan 2 yerden biri olacaktı. Kıyameti bilmem de tanrıların Şirince’ye bir topril geçtiği kesin. Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi burada, Tarihi evleri, doğası ve insanlarıyla ziyaretçileri kendisine çeken Şirince yılın her dönemi misafirlerini ağırlamakta. Buraya mutlaka uğrayın. 😉

Mayaların Şirince Kehaneti

Hatırlarsınız 2012 yılında tüm dünya, M.Ö. uygarlıklardan olan, dönemine göre astronomide ileri seviye bilgiye sahip Mayalar’ın takvimine göre tam 21 Aralık’ta kıyamet gününün geleceği söylentileriyle çalkalanmıştı. Maya takvimini yorumlayan ve kendilerine “Mavi Enerji Grubu” adını takan grup 21 Aralık 2012’de kıyamet gelip çattığında dünyada sadece 2 yerin kurtulacağını iddia ediyordu. İzmir’deki Şirince ve Fransa’nın güneyindeki Bugarach Köyü insanların sağ çıktığı tek yer olacaktı. Zira Maya Uygarlığı’nın öngördüğü takvime göre 21 Aralık’ta Marduk gezegeni dünyaya çarpacak ve kıyameti başlatan olaylar silsilesini tetikleyecekti. Fakat Şirince’de bulunan Maden Dağı’nda belirecek olan Nuh’un Gemisi’ne binenler sağ kurtulabilecekti. Bu söylentiler hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Söylentiler arasında Scientology tarikatından Tom Cruise’un bile 21 Aralık’ta Şirince’ye geleceği haberleri vardı. Arama motorlarında Şirince en üst sıralardaydı. 😊 Her ne kadar Mayalar yanılmış olsa da, tüm bu tantana Şirince turizmi için bulunmaz fırsat oldu. Cennet çorbası ile başlayıp Kıyamet Kebabı ile devam eden kapanışı da Yasak Elma Tatlısı ve son dem çayıyla yapan kıyamet menüleri hazırlayan işletmeler mi ararsınız, kıyamet günü temalı etkinlikler düzenleyenleri mi...
Tabi Şirince üzerindeki bu yoğun ilgi çok uzun sürmedi. Hatta sonrasında, 21 Aralık’ta işletmelerin beklentisinin altında bir doluluk olduğu, otel ve pansiyonları turistlerden çok basın mensuplarının doldurduğu ortaya çıktı o da ayrı. 😊

Şirince’yi turistik destinasyonlar arasında ön plana çıkaran şeylerden biri şarapları. Bununla birlikte sommelierler (şarap eksperleri) genelde meyve şaraplarına burun kıvırırlar, onu da belirtmeden olmaz. Ama burada şişe şişe alanları da göreceksiniz. Seven de deli seviyor işte. Burası aslında bir Rum Köyü olduğundan burada zaten bir şarap kültürü varmış, ama nasıl olduysa olay meyve şaraplarına kaymış; elma, çilek, muz, şeftali, kavun. Çoğunun gerçek meyve şarabı olmadığı, aroma katılmış şaraplar olduğu söyleniyor. Açıkçası ben de meyve şaraplarını sevmiyorum ama madem buranın olayı meyve şarabı, gelmişken bi deneyin derim. Önerim iyi soğutulmuş bir nar şarabı, içimi roseye benziyor ya da dijestif yerine vişne şarabı.
Şirince Tarihi 
Şirince'nin tarihi millattan sonra 5. yüzyıla kadar dayanıyor. 19. yüzyılda İncir ihraç etmeye başlamasıyla gelişen Şirince mübadele sonrası dönemde Şirince adını alır. Bölgeden Yunanistan'a göç eden Rumlara ait iki kilise ve çok sayıda ev günümüzde ayakta.
Şirince'de Ne Yapılır?

Selçuk ilçe merkezine 8, İzmir'e 83 kilometre uzaklıktaki Şirince günübirlik turların da uğrak rotası haline gelmiş durumda. Üstelik köye ulaşım oldukça kolay. Şirince'de köy gezisinin yanı sıra etraftaki doğal güzellikleri de görmeniz mümkün. Köyün tarihi dokusu çok iyi korunmuş durumda.

Şirince'ye Nasıl Gidilir?

Selçuk-İzmir otoyolu üzerinde bulunan Şirince'de, son dönemde artan ziyaretçi sayısıyla doğru orantılı olarak pansiyonlar da açıldı. Şirince'ye Selçuk'tan gelmek isteyenler için günboyu yirmi dakikada bir minibüs seferleri düzenlenmekte. Bunun dışında köye özel otomobillerinizle de ulaşmanız mümkün.

Şirince'de Nerede Kalınır?

Şirince'ye günübirlik gelen doğa severler aynı zamanda bölgeye yakın olan Efes Antik Kenti'ni de ziyaret ediyor. Köydeki evler artan turist sayısı doğrultusunda pansiyona dönüştürülmeye başlamış durumda. Bu pansiyonlarda kalmanız mümkün. Pansiyonlarda genellikle oda kahvaltı var. Şirince ziyareti sırasında Tiyatro Medresesi ve Nesin Matematik Köyü'nü de ziyaret etmek mümkün.

Şirince'de Kamp Alanı

Kim, şehrin kalabalığından ya da hayatın stresinden kurtulup, sakin ve huzur dolu yerlere kaçmak istemez ki. Bu aşamada akla gelen en kolay kaçış yolu ise yanınıza küçük bir çadır alıp, kamp yapılacak alanlara doğru yola koyulmak olabiliyor. Yemyeşil dokusu ile doğayla iç içe bir kamp hayali kuranlar için oldukça cazip olan Şirince köyünde, ünlü müzisyen Hayko Cepkin’in işlettiği kamp alanının yanı sıra ormanlık alan içerisindeki uygun konumlarda da çadır kurulabiliyor. Ayrıca, köy şehir ışıklarına uzak olduğu için yanınızda bol ışık kaynağı bulundurmanızda fayda var. İzmir’in bu şirin ve doğayla kaynaşmış yerlerini ziyaret ederek, unutulmayacak bir kamp deneyimi yaşamak sizin elinizde.

Biz kafa dinlemek için sakin ama bir yandan da hareketli yerleri tercih edenlerseniz, burası tam yeri. Tam kitap yazmalık. Zaten Paulo Cuelho da, yanlış hatırlamıyorsam, Zahir’i yazmaya burada başlamış.

Şirince'de Neler Alınır?

Şirince sokaklarında gezerken tarihi evler, mahzenler ve el işi satan dükkanlar sizi karşılayacak. Bölgeye geldiyseniz Şirince'de yetişen Mürver çiçeğinden yapılan Mürver şurubunu tadımlayın. Bunun dışında Şirince'de üretilen zeytinyağ ve sabun da sevdiklerinize hediye olarak alabileceğiniz ürünler arasında.

Şirince anlatılmaz yaşanır. 😍😍


İnstagram : @birazseyyah

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kissebükü

Assos Antik Liman

Mavi Göl